Боронування та поверхневий обробіток грунту

Боронування один з найбільш поширених видів обробітку ґрунту, що використовується для механічного знищення бур’янів та збереження вологи. Для цього процесу застосовуються легкі, середні та важкі борони. В залежності від типу обробки, борони бувають дискові, зубові, пружинні та ротаційні. Важка борона також може мати назву дискрипер, глибокорозпушувач або дискатор (причіпні дискові борони).

Використання важких борін зумовлюється неоднорідністю ґрунтово-кліматичних умов та особливостями вирощуваних культур. Так, в ряді регіонів України досить поширеним явищем є переущільнення плужної підошви ґрунту, що виникає внаслідок, як природних умов, так вирощування культур, які неможливо зібрати за один прохід. Незамінною важка борона буде й на землях з переважаючим типом піщаних ґрунтів, що наявні на території України.

Чи не кожне господарство стикається з проблемами засмічення полів падалицею ріпаку, збільшенням стійкості багатьох бур’янів до гербіцидів та посилення боротьби з кукурудзяним стебловим метеликом.

Наразі існує сучасний та технологічний варіант розв’язання цих питань — поверхневий обробіток ґрунту та застосування дисків, які дозволяють здійснювати обробіток на глибину 2-3 см, підвищувати родючість ґрунту та зменшувати витрати на дизпаливо та гербіциди.

Що таке поверхневий обробіток ґрунту?

Такий обробіток ґрунту здійснюється на глибину 2-3 см та дозволяє отримати чисте поле після збирання врожаю, а також підвищити родючість ґрунту. За такої глибини обробітку, верхній шар ґрунту швидко прогрівається, а насіння падалиці проростає на невеликій глибині.

Загортання насіння на більшу глибину може затримати його проростання і, як наслідок, такий стан «спокою» може тривати роками. Наприклад, насіння падалиці ріпаку може прорости через 20 років після вирощування культури на цьому полі. Тим паче багато бур’янів стійкі до гербіцидів, що також зменшує врожайність посівів.

Поверхнева система обробітку ґрунту забезпечує швидше і в значній кількості проростання насіння бур’янів. У разі проведення повторного проходу культиватора та дотримання вимог щодо виконання наступних агротехнічних заходів, можна значно зменшити витрати на закупівлю гербіцидів. Крім того, відбувається подрібнення й мульчування рослинних решток, що прискорює процес їхньої мінералізації.

Звісно, починати обробіток поля з падалиці і бур’янів — не найкращий шлях до отримання гарних результатів, адже в літній період є достатня кількість сонячного проміння та тепла, капілярної вологи, яка знаходиться в кореневмісному шарі ґрунту, тому насіння падалиці та деяких бур’янів можуть швидко прорости. Ще один важливий аспект — заборона використання гербіцидів. Тоді в аграріїв і виникає питання, як же залишити поле чистим?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *